logo

El Grup de Recerca Científica* "Terres de l'Ebre" el formen una colla de persones que, per formació o per afició, s'interessen en l'estudi de la natura en general i del Massís del Port, en particular. Mestres, biòlegs, pagesos, farmacèutics, fusters, ... des de tots els àmbits es pot treballar en i per al coneixement del medi que ens envolta.

Durant molt temps i des de la seua creació, membres del Grup han impartit i imparteixen cursos i seminaris de Biologia, Geologia, Botànica, Etnobotànica, Edafologia, etc.

També han col·laborat amb diverses revistes i projectes d'àmbit científic: el "Projecte ORCA", el "Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural", la revista "Toll Negre", diverses publicacions del Col·legi de Geòlegs, la revista "Orsis: organismes i sistemes", etc.

El 2010 han enllestit el projecte "PLANTES DEL PORT", obra coral en tres volums.

 

 

El 2011 ha publicat "ROQUES DEL PORT"

El 2012 ha publicat "Estrelletes de Mig Camí

L'octubre de 2012 ha publicat "BOLETS DEL PORT I"

El 2014 ha publicat AUS DEL PORT. 

El 2016 ha publicat "BOLETS DEL PORT II"

El 2017 ha publicat "INSECTES DEL PORT"

 

A hores d'ara, formen part del Grup de Recerca:

  • Álvaro Arasa Tuliesa (Santa Bàrbara). Geòleg. Resident a Tortosa. Està especialitzat en Sedimentologia, Geotècnia i Hidrogeologia. Autor de la tesi doctoral sobre l’Estratigrafia i sedimentologia dels materials Plio-Quaternaris del Baix Ebre i sectors adjacents. Té treballs publicats sobre el Port i altres indrets del territori.
  • Jordi Beltran Garcia (Tortosa) Mestre. Ha exercit per diverses escoles i instituts de les Terres de l'Ebre. Aficionat, entre altres coses, a la Botànica i a voltar pel Port, com més, millor. 
  • Salvador Cardero Aguilera (Baena). Viu a la Miliana, on ha recreat el Jardí de la Miliana, una col·lecció de plantes amb finalitats didàctiques. Provinent del món de l’herboristeria, impartix cursos sobre medicina natural, etnobotànica, orquídies, etc. Fotògraf de natura, ha confeccionat una col·lecció completíssima de fotos de plantes, moltes d’elles del Port.
  • Àngela Creix Mestre (Lledó). Química tot i que la seua passió és la llengua catalana. Mestra de Català. Aficionada a col·leccionar trossets de món en forma de roques.
  • Rafel Curto Chavarria (Roquetes). Reconegut especialista en pteridòfits, de formació autodidàctica i creador de tècniques per a conrear-los. Coneixedor a fons del massís i dels lligams tradicionals entre el massís i la gent del Baix Ebre.
  • Víctor Gimeno Sanz (La Sénia). Biòleg, Enginyer Tècnic Agrícola. Mestre des del 1970, ha exercit en diferents centres d’ensenyament. Va  elaborar estudis d’identificació de vegetació i conreus del sud de Catalunya, nord del País Valencià i Franja de Ponent.
  • Lluís de Torres Espuny (Tortosa). Biòleg i llicenciat en Farmàcia. Jubilat. Va exercir com a professor a Badajoz, Tortosa i Gandesa i, com a farmacèutic, a Roquetes. Treballà uns anys a Barcelona, en tasques de formació del professorat, en el programa “Plantes a l’aula”. Autor de la tesi doctoral sobre la Flora del Massís del Port.

A banda de la seua vocació naturalista indiscutible, alguns d'ells tenen títols acadèmics molt grandiloqüents: catedràtics, doctors en Biologia o Geologia, etc. El fet d'haver obtingut estos diplomes pareix que els haja d'atorgar uns coneixements superiors, però res més lluny de la realitat. No hi ha millor ciència que la que es practica diàriament al peu del carrer, a la cuina de casa o en una sendera de la muntanya. És d'aquí, des d'esta Universitat oberta, d'on els autors menys acadèmics han fet aportacions del tot fonamentals. A més, alguns d'ells són experts fotògrafs de camp, un fet que es pot comprovar a l'hora d'observar les fotografies. La majoria també ha treballat impartint classes, fent-ho amb tota classe de material humà, és a dir, des de xiquets menuts, fins a jubilats, i de diferents matèries: Botànica teòrica, plantes medicinals, medi ambient, plantes protegides, Geologia, usos populars, etc. en cursos acadèmics o en cursets.

Han traspassat Ferran Royo i Manolo Arrufat. 


* Grup de Recerca Científica Terres de l’Ebre
Carrer de Rosa Maria Moles 25, A 2B
43500 TORTOSA
646 12 12 02
FAX 977 44 61 65